Tarvitseeko aita rakennusluvan?

tarviiko-aita-rakennusluva-lakikirja-vasara

Tarvitseeko aita rakennusluvan?

Joskus ei ole täysin selvää, että tarvitseeko aita rakennusluvan Suomessa. Vaikka asuisit omakotitalossa, eikä naapureitakaan asu aivan vieressä, niin silti yksi yleisimmistä kysymyksistä koskee aitaa: voiko sen rakentaa ilman erillistä lupaa?

Vastaus ei ole aina yksinkertainen ja riippuu paikallisista määräyksistä sekä itse projektista. Tässä artikkelissa tarkastelemme lyhyesti erilaisia sääntöjä ja lupia erityisesti aidan rakentamisen näkökulmasta.

Tarviiko aita rakennusluvan – Tutustu näihin asioihin

1. Opi eri lupatyypit

Yleensä, kun suunnittelet kiinteistölle mitä tahansa muutoksia, kuten aidan rakentamista, saatat tarvita Suomessa yhden seuraavista luvista:

  • Rakennuslupa: Tätä lupaa tarvitaan, kun aiot lisätä uutta rakennuspinta-alaa johonkin rakennukseen tai kun teet merkittäviä muutoksia olemassa olevaan rakenteeseen. Se voi myös olla tarpeen, jos muutokset liittyvät julkisivuun, turvallisuuteen tai periaatteessa millä vain tapaa rakennukseen.
  • Toimenpidelupa: Tämä lupa vaaditaan yleensä pienempiin muutoksiin, kuten katoksiin ja maalämpökaivoihin. Mikäli aitasi on yli 150cm korkea, tulee se vaatimaan nimenomaan toimenpideluvan. Tämän luvan yhteydessä kuullaan muun muassa naapureita, ja käydään läpi muun muassa aidan värimaailmaa sekä designia.
  • Toimenpideilmoitus: Joissain tapauksissa, esimerkiksi kevytrakenteisia rakennelmia tai julkisivun värin muutoksia varten, riittää toimenpideilmoituksen tekeminen.

2. Aidan korkeus ja sijainti ovat tärkeitä

Tarvitseeko aita rakennusluvan saattaa riippua myös aidan korkeudesta sekä suunnittelemasi aidan sijainnista.

Tässä muutamia yleisiä ohjeita:

  • Matalat aidat: Useilla alueilla voit rakentaa määrätyn korkuisen aidan, yleensä noin 1,5 metriä, ilman erillistä lupaa. Tämä korkeus sopii yleensä terassiaidoille tai väliaidoille, joiden ei tarvitse antaa näkösuojaa.
  • Korkeammat aita-elementit: Jos suunnittelet korkeata aitaa, joka ylittää mahdolliset paikalliset korkeusmääräykset, saatat tarvita luvan.
  • Etupiha vs. takapiha: Joillakin alueilla voi olla erilaiset säännöt etu- ja takapihoille. Takapihalle saatat saada rakentaa korkeamman aidan ilman erillistä lupaa, kun taas etupihalle suunniteltu aita saattaa vaatia sellaisen.

3. Tutustu paikallisiin määräyksiin

Kuten huomaat, on ensisijaisen tärkeää tutkia paikalliset säädökset ja määräykset omalla alueellasi, koska ne voivat vaihdella merkittävästi. Tietoja näistä säännöistä ja määräyksistä voi yleensä löytää paikkakuntasi verkkosivuilta tai ottamalla yhteyttä kaavoitus- tai tekniseen osastoon.

tarvitseeko-aita-rakennusluvan

4. Tee yhteistyötä naapureidesi kanssa

Jos aitasuunnitelmasi kulkevat naapurin kiinteistön rajoja vasten, on hyvä käytäntö keskustella suunnitelmistasi jo etukäteen heidän kanssaan. Joissain tapauksissa saatat joka tapauksessa tarvita kirjallisen sopimuksen naapurilta ennen kuin voit aloittaa projektin.

Muistathan tehdä kaikesta kirjallisen sopimuksen. Kuka rakentaa ja mitä sekä kuka huoltaa ja milloin. Mikäli tällaisia ei ole tehty, sinulle on luvassa mahdollisia haasteita tulevaisuudessa, sillä tilanteet muuttuvat elämän varrella.

5. Ammattilaisten apu

Jos olet epävarma tai kohtaat monimutkaisia tilanteita, ammattilaisen, kuten paikallisen arkkitehdin, urakoitsijan tai kaavoitusasiantuntijan, konsultointi voi auttaa sinua ymmärtämään paikalliset säännökset ja ohjeet paremmin Suomessa.

Ensimmäinen suositeltava askel on ottaa yhteyttä paikalliseen rakennusvalvontaan, jotta voit olla aivan varma siitä tarviiko aitasi rakennusluvan.

Tällöin et tarvitse aidallesi rakennuslupaa

Mikäli kasvatat tonttisi rajalle pensasaidan, niin se ei vaadi rakennuslupaa, vaikka se olisi 10 vuoden kuluessa kasvanut 10 metriä korkeaksi.
Aitasi ei myöskään vaadi rakennuslupaa, mikäli se mahtuu kaatumaan sillä tavoin, että se ei kaadu naapurisi tontille.
kaatunut-verkkoaita
Toisin sanoen, mikäli aitasi ei ole raja-aita, vaan se on esimerkiksi vasten naapurisi rajaa mutta sinun pihallasi esimerkiksi kaksi (2) metriä naapurisi rajasta ja itse aita on vaikkapa 180cm korkea, tällöin sille ei pidä olla erillistä lupaa.
Varmistathan joka tapauksessa aina etukäteen, että vaatiiko aita rakennusluvan. Lisäksi, ole jo etukäteen yhteydessä naapuriisi, ja tee kaikki sopimukset aina varmuuden vuoksi kirjallisina.
Jos olet valmis seuraavaan vaiheeseen, lue aika rakentaa aita -oppaamme.
Edellinen artikkeli
Väliaidat rivitaloon: Taloyhtiön tyylikkäät ja kestävät väliaidat
Seuraava artikkeli
Onko tullut aika rakentaa aita? Opastamme sinua oikeaan suuntaan