Onko tullut aika rakentaa aita? Opastamme sinua oikeaan suuntaan

aika-rakentaa-aita-ruuvit-sita-varten

Onko tullut aika rakentaa aita? Opastamme sinua oikeaan suuntaan!

Onko tullut aika rakentaa aita? Aidan rakentaminen on yksi yleisimmistä kotipuutarhureiden projekteista. Aita voi olla täydellinen ratkaisu luomaan yksityisemmän ja eristetymmän ulkoalueen tai määrittelemään puutarhan tyylikkäästi. Mutta niin monien erilaisten aitojen ja huomioitavien tekijöiden kanssa voi tuntua ylivoimaiselta aloittaa.

 • Pitäisikö aita rakentaa itse vai palkata ammattilainen tekemään se?
 • Pitäisikö tilata valmiita elementit ja asentaa ne itse?
 • Vai pyytää joku asentamaan?
 • Tarvitaanko rakennuslupa vai ei?

Annamme tässä jutussa vastauksia yleisimpiin kysymyksiin ja tutkimme myös syitä siihen, miksi monet valitsevat rakentaa aidan puutarhaansa. Lisäksi käymme läpi yleisimmät aitatyypit. Tule mukaan!

Aidan rakentaminen: Rakennuslupa ja muut tärkeät tekijät

Kun suunnittelet aidan rakentamista, on tärkeää tuntea erilaiset säännöt, jotka voivat vaikuttaa projektiisi, ja tiedostaa, tarvitaanko rakennuslupa vai ei.

Yksi yleisimmistä kysymyksistä on: Kuinka korkea aita voidaan rakentaa ilman rakennuslupaa? Ja kuinka lähelle tontin rajaa aita voidaan rakentaa?

Yleensä voit rakentaa aitasi puoleentoista metriin ilman rakennuslupaa, mutta tämä voi vaihdella asuinpaikastasi riippuen. Yleisesti ottaen on noudatettava tiettyä etäsääntöä naapurin tontin rajasta, mutta myös tämä ohjeistus voi vaihdella.

valkoinen-aita-lilja

Jos suunnittelet korkean aitaelementin rakentamista, on tärkeää keskustella asiasta naapurisi kanssa ja saada kirjallinen hyväksyntä ennen rakentamisen aloittamista.

Rakennusluvan lisäksi on muitakin tekijöitä, jotka voivat olla merkityksellisiä aidan rakentamisessa. Esimerkiksi saattaa olla vaatimuksia maakiilojen käytöstä aidan kiinnittämiseksi tai sinun on ehkä jätettävä x cm tilaa aidan ja maan väliin välttääksesi kosteusongelmat. Lisäksi voi olla sääntöjä aidan materiaalista ja väristä, erityisesti jos se on näkyvissä kadulta tai yleisiltä alueilta.

Materiaalit ja työkalut aidan rakentamiseen

Kun on aika rakentaa aita, on tärkeää valita oikeat materiaalit ja olla oikeat työkalut tehtävään. Yleisimmät aidanrakennusmateriaalit ovat puu ja painekyllästetty puu, mikä on suhteellisen kestävää ja edullista.

Valitaksesi parhaan materiaalin aidallesi, harkitse seuraavia tekijöitä:

 1. Mikä on budjettisi?
 2. Millainen aitasi ulkonäkö tulisi olla?
 3. Kuinka kauan odotat aitasi kestävän.

Materiaalin lisäksi on tärkeää olla oikeat työkalut vahvan ja kestävän aitauksen rakentamiseen. Todennäköisesti tarvitset työkaluja, kuten vasaran, sahan, poran, lapion, ruuvimeisselin ja ruuveja. Monimutkaisempaa aitaa varten saatat tarvita myös työkaluja, kuten pyörösahan ja kulmaohjaimen.

aika-rakentaa-aita-varmista-oikeat-tyokalut-kaivamiseen

Valitessasi työkaluja varmista, että sinulla on kaikki tarvittava vahvan ja asianmukaisen aidan rakentamiseksi. On myös olemassa monia erilaisia tarvikkeita ja materiaaleja, jotka voivat auttaa sinua rakentamaan aidan helposti, kuten maakiiloja, raudoitusverkkoa ja piirustuksia.

Aidan rakentaminen: Askel askeleelta -opas

Aidan rakentaminen voi tuntua suurelta tehtävältä niille, jotka eivät ole tehneet sitä aikaisemmin. Mutta oikeilla työkaluilla ja materiaaleilla se voi olla suhteellisen yksinkertainen prosessi – riippuen tietenkin aidan koosta sekä monista muista tekijöistä.

Auttaaksemme sinua matkalla olemme laatineet askeleen askeleelta -oppaan:

 1. Merkitse, mihin pylväät tulisi asettaa. Pylväät ovat ne pilarit, joiden varaan aitasi rakennetaan.
 2. Kaiva alaspainettava tappi maahan siihen kohtaan, mihin olet merkinnyt pylvään. Alaspainettava tappi on tyypillisesti betonikiveä, joka pysyy kiinni pylväässä.
 3. Kiinnitä pylväs alaspainettavaan tappiin ruuvimeisselillä ja jakoavaimella.
 4. Asenna orret kiinnittämällä ne pylväisiin vasaralla.
 5. Kiinnitä aitapylväät orsiin naulaamalla ne kiinni.
 6. Muista, että on tärkeää noudattaa kaikkia relevantteja rakennusmääräyksiä aitaasi rakentaessasi. Tämä saattaa sisältää rakennusluvan hakemisen tai aitasi korkeuden ja sijainnin rajoittamisen.
 7. Nyt kun aidan perusta on asetettu, voit jatkaa kiinnittämällä aidan laudat. Kiinnitä laudat vaakasuoraan pylväisiin niin, että ne muodostavat tiiviin aitapinnan.
 8. Kiinnitä aitapaneelit lautojen päälle, varmistaen niiden tiukan asettelun ja asianmukaisen kiinnityksen.
 9. Tarvittaessa maalaa tai viimeistele aita valitsemallasi tavalla, jotta se sopii ympäristöönsä ja kestää säätä.

valkoista-aitaa-liljat

Valmista tuli! Nyt sinulla on oma rakennettu aita, joka lisää yksityisyyttäsi ja määrittelee tyylikkäästi puutarhasi rajat.

Mikäli olet kiinnostunut valmiista aidoista, voit harkita niitäkin. Ne ovat valmiiksi koottuja ja valmiita asennettaviksi. Ne kiinnitetään suoraan aitapylväisiin eivätkä vaadi suurta asiantuntemusta. Valmiit aidat ovat helppoja asentaa ja sopivat parhaiten, kun tarkoituksena on selkeä tontinrajaus.

Jos sen sijaan etsit jotain, joka tarjoaa näkösuojaa, ehkä näkösuoja-aidat saattavat olla oikea ratkaisu.

Aika rakentaa aita – mitä se maksaa?

Aidan rakentamisen hinta vaihtelee materiaalin, suunnittelun ja aidan koon mukaan. Yleisimmät aidan materiaalit ovat puu ja painekyllästetty puu. Hinta vaihtelee kuitenkin sen mukaan, mistä ostat sen ja kuinka paljon tarvitset aitaa.

Jos olet kiinnostunut valmiista aidoista, niin hinnat vaihtelevat myös valitun mallin ja materiaalin mukaan. Ne voivat olla käteviä, jos haluat nopean ja helpon vaihtoehdon.

Aloitettuasi aidan rakentamisen olet valmis seuraavaan puutyöprojektiin! Muista, että voit aina pyytää tarjousta meiltä, jotta voit varmistaa, että aitasi on vahva, kestävä ja täyttää kaikki tarvittavat vaatimukset. Tarvittaessa puutarhapuolemme auttaa myös puutarha-asioissa.

Edellinen artikkeli
Tarvitseeko aita rakennusluvan?
Seuraava artikkeli
Puuaidan käyttöikä – Kuinka kauan aita kestää?